Cryogene opslag: vloeibare stikstof of mechanische vriezer?
9 april 2024
In het kort is cryogene opslag alle opslag die plaatsvindt onder -130°C graden. Het is namelijk bewezen dat bij een temperatuur van -130°C graden of kouder alle levende organismen tot stilstand komen. Onder deze temperatuur stopt het verouderingsproces en kunnen de cellen voor onbepaalde tijd worden bewaard. De meest bekende vormen van cryogene opslag zijn; vloeibare stikstof en mechanische vriezers. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze vormen en welke opties zijn daarbij mogelijk? Samen met onze directeur Robert van der Kuijlen bespreken wij deze opties, zodat onze klant de beste keuze kan maken.
Grotere veiligheidsmarge met vloeibare stikstof
Vloeibare stikstof (hierna LN2) wordt al jaren gebruikt voor cryogene opslag. In de vloeibare fase biedt deze vorm namelijk een uniforme temperatuur van -196°C. Dat houdt in dat de temperatuur stabiel blijft over een langere tijd. Robert vult aan: ‘’Deze temperatuur van -196°C geeft gebruikers vertrouwen in het opslaan van hun kostbare onderzoek. Mocht er namelijk iets uitvallen of de LN2-leverancier kan tijdelijk niet leveren, dan duurt het wel even voordat de temperatuur bij -130°C is. Zonder het openen van de deksel blijven de samples alsnog meerdere dagen veilig.’’
Opslaan in de vloeibare of dampfase?
Er wordt veelal gekozen om samples op te slaan in de vloeibare fase door de zekerheid van -196°C, die een grotere veiligheidsmarge biedt. Robert: ‘’Houd er hierbij wel rekening mee dat er in de vloeibare fase meer LN2 wordt verbruikt, omdat er bij het verwijderen van een rek meer verdamping plaatsvindt. We zien de laatste jaren dat steeds meer klanten ervoor kiezen om hun samples op te slaan in de dampfase.’’
In een artikel uit 1995 werd namelijk al geschreven over de mogelijkheid van kruisbesmetting in de vloeibare fase. ‘’Vanwege die reden kiezen steeds meer mensen voor opslag in de dampfase in plaats van de samples volledig onder te dompelen in LN2. In het eerste geval wordt elke mogelijkheid van kruisbesmetting geëlimineerd, maar wordt de veiligheidsmarge wel kleiner in het geval de LN2-leverancier tijdelijk niet kan leveren,’’ noemt Robert.
Verschil tussen automatisch en handmatig vullen van LN2
Bij cryogene opslag in LN2 maken we een verschil tussen automatisch en handmatig vullen. Bij automatisch gevulde tanks wordt het LN2-vat door middel van een systeem automatisch aangevuld. In het geval van handmatig gevulde vaten is het aan de gebruiker om het vat zelf aan te vullen.
Handmatig gevulde opslagvaten hebben een kleinere nekopening. De kleine nekopening zorgt ervoor dat de LN2 minder snel verdampt, omdat de statische verdampingssnelheid kleiner wordt. Automatisch gevulde tanks zijn handiger en bieden een veel grotere opslagcapaciteit. Door de grotere nekopeningen en voorkoeling van leidingen tijdens de automatische aanvulling verbruiken ze wel meer vloeibare stikstof.
Bekijk de brochure voor exacte hoeveelheden opslag per toepassing.