Tips bij de aanschaf van een klasse 2 veiligheidskabinet (1/2)

11 december 2017

Zodra een installatie voldoet aan de EN12469/DIN 12980 certificering kan je er vanuit gaan dat de kast voldoet aan de veiligheidsnormen. Maar in de praktijk is veiligheid, of beter gezegd, het voorkomen van besmetting, niet alleen een kwestie van functionaliteiten van het kabinet zelf. Onze verkoopadviseur Lucas Westerhof geeft een toelichting in deel 1 van dit artikel.

Klasse 2 Microbiologische Veiligheidskabinetten zijn belangrijke installaties op het lab omdat ze, naast samplebescherming, ook veiligheid bieden aan de analisten en de omgeving. Bij de aanschaf is het belangrijk om allereerst te kijken naar de ruimte waarin het kabinet komt te staan. De werkruimte moet namelijk aan een aantal eisen voldoen zodat de veiligheid optimaal blijft.

Luchtaanvoer in de werkruimte

Als het gaat om de luchttoevoer zou u kunnen zeggen ‘Wat er uit gaat moet er ook weer in’. Hier wordt niet altijd direct bij stilgestaan maar deze onzichtbare factor is erg belangrijk. Zo voert bijvoorbeeld een 1.8m kabinet rond de 175 kuub lucht per uur uit de ruimte weg. Het is voor de analist wel zo prettig als hier weer schone lucht vanuit het centrale ventilatiesysteem voor terug komt. De lucht die terug de ruimte in wordt geblazen moet alleen geen verstoring geven van de inflow.

Inflow verstorende factoren

Alle factoren die de inflow kunnen verstoren moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. De plaats van de kast is in dit geval belangrijk. Door met onderstaande punten rekening te houden minimaliseer je de risico’s al voor een groot gedeelte;

+ Minimaal 150cm afstand van deuren en (openslaande)ramen
+ Minimaal 150cm ruimte tussen het blad en ander meubilair aan de overkant 
+ 3 meter tussenruimte bij plaatsing van BSC’s tegenover elkaar
+ 30cm van de wanden af in verband met toegankelijkheid bij onderhoud
+ Minimaal 30cm tussenruimte bij meerdere BSC’s naast elkaar
+ Minimaal 1 meter ruimte tussen de analist en het looppad

Het is om deze reden dat ik als adviseur graag in een vroeg stadium mee wil denken met de opdrachtgever. Hiermee kunnen veel problemen met betrekking tot verstoring van de inflow worden voorkomen. Een ervaren bedrijf met kennis van zaken stelt hier de juiste vragen over en komt indien gewenst bij u langs om de ruimte te inspecteren en advies te geven.

Veiligheid, schoonmaken, en ergonomie

In de loop van mijn carrière heb ik diverse merken en modellen voorbij zien komen. Ik moet eerlijk zeggen dat er op de Microbiologische Veiligheidskabinetten van Thermo Scientific interessante functionaliteiten zijn ingebouwd. Benieuwd welke dit zijn? Lees hierover meer in het tweede deel van dit artikel.

Wij leveren diensten en producten bij

Liever persoonlijk advies? Wij nemen vrijblijvend contact op!

  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *
  •  *
  •  *

Lucas Westerhof

Verkoopadviseur Noord & Oost