Tips bij de aanschaf van een klasse 2 veiligheidskabinet (2/2)

11 december 2017

In het vorige deel van dit artikel stond Lucas stil bij het correct plaatsen van de MVK in de werkruimte. Zodra deze punten allemaal zijn nageleefd komt het aan op de functionaliteiten van de flowkast zelf. In dit tweede deel van het artikel geeft Lucas een toelichting op de onderscheidende functionaliteiten.

Nieuw signaleringsysteem

U kunt ontspannen werken als u weet dat het veiligheidskabinet u beschermt en waarschuwt zodra er een risico ontstaat. Dit wordt op de klasse 2 installaties van Thermo Scientific door een vernieuwend meetsysteem geregeld. In tegenstelling tot verouderde installaties meten de onafhankelijke druksensoren op meerder plaatsen of er een afwijking is in één van de luchtstromen. Deze Digitale Airflow Verificatie (DAVe) activeert bij een afwijking van 20% een zichtbaar een hoorbaar alarm. De luchtstroomsnelheid wordt real-time op het display weergegeven.    

Iedere dag veilig met SmartFlow™

Bij verouderde installaties is er één ventilator in het kabinet aanwezig die de totale luchtstroom  moet verzorgen. Een zogenaamde damper, die één keer per jaar wordt afgesteld, zorgt voor de balans tussen inflow en uitlaat. Hoe de luchtstroom halverwege het jaar verdeeld is blijft een onzeker factor. Stel dat het inflow filter vol raakt, dan moet de motor harder werken om dezelfde hoeveelheid lucht binnen te halen. De extra energie gaat ten koste van de kracht die nodig is om vereiste hoeveelheid lucht voor de downflow te genereren.

Smartflow en DAve Systeem
Het geavanceerde SmartFlow™ ontwerpt voorkomt dit probleem omdat er gebruik wordt gemaakt van een dubbel ventilator systeem. Het SmartFlow™ ontwerp past bij een volgeladen filter de snelheid van de desbetreffende ventilator aan. Dit zorgt er voor dat inflow en downflow automatisch gebalanceerd worden.  Deze afstelling in snelheid gaat geheel automatisch waardoor de persoonsbescherming iedere dag stabiel blijft. Ik kan me zo voorstellen dat de medewerkers in het lab die met carcinogene stoffen werken deze extra veiligheid wel kunnen waarderen. Bijkomend voordeel is dat de DC  ventilatoren gemiddeld 60% minder energie verbruiken dan de traditionele AC modellen.


Ergonomisch werken en makkelijk te reinigen

Het leunen op de gril aan de voorkant kan de inflow verstoren. De kleding sluit op dat moment een groot gedeelte af waardoor de bescherming van de gebruiker afneemt. Aan de voorkant zijn daarom armsteunen geplaatst die dit voorkomen en tegelijk de werkhouding verbeteren. 
De veiligheidskabinetten van Thermo Scientific zijn bovendien makkelijk te reinigen. De MSC-Advantage modellen hebben bijvoorbeeld een SmartClean raam dat omlaag kan zakken. Hierdoor kan de binnenkant van het raam worden schoongemaakt met behoud van de inflow.   


Wilt u de Microbiologische veiligheidskasten van Thermo Scientific in het echt bekijken? Neem contact met mij, Lucas Westerhof, op voor een demonstratie.  Lucas@polytemp.nl 

Wij leveren diensten en producten bij

Liever persoonlijk advies? Wij nemen vrijblijvend contact op!

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *
  •  *

Lucas Westerhof

Verkoopadviseur Noord & Oost