Upgrade voor medische containers Koninklijke Landmacht

7 januari 2022

ERMELO 2021 - De Koninklijke Landmacht in Nederland beschikt over medische containers die inzetbaar zijn in conflict of rampgebieden. Dit zijn onder andere containers die volledig zijn uitgerust als bloedbank en laboratorium. Het aantal vierkante meters is gering, maar de units voldoen aan alle voorschriften zoals deze ook in een regulier lab nageleefd moeten worden. Enige verschil zijn de omstandigheden waarin deze units operationeel zijn. Of dit nu midden in de woestijn of in de Scandinavische vrieskou is, alles moet functioneren. Na meerdere jaren succesvol in het veld te zijn ingezet werd het nu tijd voor een tussentijdse (midlife) update en het jaarlijks terugkerend onderhoud van de apparatuur. Ook de modernisering van technische installaties die in de containers gebruikt worden stond op het programma. Al meer dan twintig jaar verzorgt Poly Temp Scientific custom-built oplossingen en service en onderhoud voor dit bijzondere project.

Vernieuwingen tijdens upgrade
De techniek binnen de containers is onlangs op diverse fronten vernieuwd zodat alles weer voldoet aan verscherpte eisen. Zo zijn bijvoorbeeld de koelgassen aangepast naar de F-gassen normering en is er bijvoorbeeld LED-verlichting geplaatst. Ook is er nieuwe apparatuur neergezet met een lager energieverbruik en minder warmteafgifte met als grote doel om brandstof te besparen. De medische containers worden per vrachtwagen op locatie gebracht en worden ter plekke in werking gesteld. Om dit proces voor de eindgebruiker in het veld gemakkelijker te maken is ook een vernieuwing doorgevoerd. Iedere container bevat nu een eigen ruggedized tablet met daarop een volledige instructievideo, stappenplan, documentatie en keuringsrapportages van alle aanwezige apparatuur. Op deze manier verhoogt defensie de zelfredzaamheid van de eindgebruiker in het veld en worden de units sneller in gereedheid gebracht.

Teamprestatie
Bij dit project zijn verschillende partijen betrokken en het feit dat alle containers, buiten de korte onderhoudsstop, volledig operationeel blijven is een echte teamprestatie. Er zijn verschillende leveranciers, ieder met een eigen discipline, ingeschakeld voor de levering en het jaarlijks onderhoud van de apparatuur en systemen. Berry Monster is als contractant vanuit M&T Projectmanagement verantwoordelijk voor de afstemming tussen al deze partijen en is voor defensie het aanspreekpunt. Zo is ook Poly Temp Scientific één van de leveranciers die al meer dan 20 jaar de koelkasten en vriezers levert voor dit project. Verantwoordelijk Majoor Jack Koning zegt hierover: ‘Vanuit de militaire bloedbank was defensie al bekend met de firma Poly Temp. We wisten dat als we een specialist moesten hebben die precies kon maken wat wij nodig hadden, dat we dan ook met Poly Temp moesten bellen. De langdurige samenwerking die inmiddels al vijfentwintig jaar loopt, laat zien dat dit een goede zet is geweest.’

Over de testbaan
Om erachter te komen of de apparatuur tegen een stootje zou kunnen tijdens transport, zijn de containers met een vrachtwagen op volle snelheid over een militaire testbaan gegaan en getest in een klimaatkamer. Defensie moest op zoek naar een custom-built vriezer die alle rondes op deze testbaan zou overleven. ‘Alles wat Poly Temp aan koelkasten en vriezers had ingebouwd werkte nog na zeven rondes. Dit was het geval omdat ze het koelgedeelte volledig opnieuw hebben opgebouwd. Het zwaartepunt naar onder gebracht, steviger bevestigingsmateriaal gebruikt, losse onderdelen vastgezet en ga zo maar door. Een stuk vakwerk al zeg ik het zelf. Bij Poly Temp wordt altijd meegedacht en er is goed samengewerkt om dit tot het succesvolle project te maken wat het nu is. In de tussentijd zijn de containers heel de wereld over geweest. En de apparatuur doet het altijd. Bij -30°C of 60°C. Ze blijven draaien. ’ Aldus Majoor Koning.

Wilt u meer weten over onze maatwerk oplossingen voor koeling in ziekenhuis of laboratorium?

Wij leveren diensten en producten bij

Liever persoonlijk advies? Wij nemen vrijblijvend contact op!

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *
  •  *

Arjen van Arum

Servicemanager