Opfriscursus veilig werken in een flowkast

25 januari 2022

Kennis van de werking, als basis voor veilig werken!

Regelmatig geeft onze productspecialist Lucas Westerhof een korte opfriscursus op locatie over veilig werken in klasse 2A of 2B veiligheidskabinetten. Door middel van een informele presentatie, die bij wijze van spreken tijdens de koffiepauze gegeven kan worden, stipt Lucas de belangrijkste punten van deze apparatuur aan. De informatie is voor analisten meestal niet nieuw maar de herkenning komt vaak tijdens de cursus weer boven. Deze ‘Oh ja!’ reactie is daarom gaandeweg de bijnaam geworden van deze cursus.

De werking als basis
Als analist sta je niet ieder moment stil bij de veilige werking van een flowkast. Zolang er geen alarm gaat en er geen lampje begint te knipperen, mag je verwachten dat alles veilig is. Het is verplicht om alle kabinetten jaarlijks te laten valideren en inspecteren dus aan de kasten zelf zal het meestal niet liggen. Maar: de flowkast biedt pas optimale bescherming als de manier van werken juist is. Alleen dan is het een veilige werkomgeving voor de analist, het onderzoeksmateriaal en de omgeving. 

Het luchtgordijn
Kennis van de manier waarop deze veilige werkomgeving middels luchtstroom gerealiseerd wordt is daarom cruciaal. Een korte verstoring van deze luchtstroom kan al een risico vormen. De laminaire flow is niet zichtbaar en daarom worden er tijdens de ‘Oh ja’ cursus videobeelden getoond waarin de luchtstroom met behulp van rook duidelijk wordt gemaakt.

Kennis en gedrag ook valideren
Onderwerpen die aan bod komen in het verhaal van Lucas zijn; de werking, de juiste werkwijze en wat te doen bij calamiteiten. Tijdens een rondgang op het lab komen er vaak gesprekken op gang over punten die opvallen op de werkvloer. Hier ontstaan altijd leuke discussies over theorie en praktijk. De lab-managers geven achteraf vaak aan dat het goed is om dit soort discussies te hebben. Zij zien de bijeenkomst dan ook als een soort validatie van kennis en gedrag om iedereen weer te laten nadenken over eventuele risico’s die er langzaam insluipen.

Binnenkort weer van start
Zodra de presentaties op locatie weer mogen, starten we weer. Nadat we een inhaalslag gemaakt hebben, is er weer voldoende ruimte voor geïnteresseerden om Lucas uit te nodigen voor de ‘Oh ja’ opfriscursus. Deelnemers ontvangen na de cursus een officieel certificaat van deelname.

Ook interesse? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Contact

Download Leaflet

Wij leveren diensten en producten bij

Liever persoonlijk advies? Wij nemen vrijblijvend contact op!

  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *
  •  *
  •  *

Lucas Westerhof

Verkoopadviseur Noord & Oost